Autentificare

Statistici

Cine este online

Avem 2 vizitatori online

Parteneri Media

obiectiv
 

Prima Pagina
Povestile Tulcei Imprimare
joi, 03 noiembrie 2011
      Să începem cu începutul…
Vadul Sacagiilor

         V-aţi pus întrebarea de ce Tulcea a apărut şi s-a dezvoltat taman aici, în locul în care suntem astăzi şi nu 20 de km mai la vale sau la deal ? Bine, un răspuns sigur nu ştim dacă poate da cineva, dar c u părerea dacă ne dăm, nu se supără nimeni.
      Iar o părere avizată ne spune că localitatea noastră s-a întemeiat aici şi nu în altă parte din cauza Vadului Sacagiilor şi a Dealului Monumentului.
      Care Vadul Sacagiilor ? Cel din cotul larg al Dunării spre nord, acolo unde două stânci intră în coasta curentului principal şi înlesnesc traversarea apei. Locul a fost folosit din cele mai vechi timpuri de ciobani pentru a face legătura cu delta pe drumul lor de transhumanţă. A fost numit aşa pentru că de aici se aprovizionau cu apă sacagiii din oraş.
      Şi Dealul Monumentului, pentru că a oferit o poziţie strategică de apărare (înălţime stâncoasă înconjurată din trei părţi de ape) pentru stră-conlocuitorii greci şi mai apoi romani, ce şi-au ridicat aşezări unii mai la deal, alţii mai la poale, conform principiilor lor de urbanism.
Komorovka
      De la bălţile acelea pline de broaşte, ţânţari şi alte vietăţi îşi trage numele şi cartierul (mai potrivit ar fi termenul de « mahala ») din apropiere, cuprins aproximativ între străzile Podgoriilor şi Victoriei, respectiv Komorovca (de la cuvântul rusesc коморь =ţânţar).
      Dar mergând tocmai la începuturile Tulcei, vedem că situaţia era şi mai deosebită.
Tulcea de altădată sub ape
      Dunărea nu curgea ascultătoare ca şi astăzi pe un traseu îngrădit de diguri şi faleză, ci se răsfira pe unde dorea dumneaiei. Mai precis, pe unde putea, căci să nu uităm colinele şi stâncăriile puse la adăpost, pe care de altfel s-a putut dezvolta oraşul.
      În rest, totul era la dispoziţia Dunării, aşa cum reiese din harta oraşului întocmită de arhitectul oraşului, Gheorghe Brătescu. Dacă ai fi dorit să mergi acum două sute de ani şi mai bine, unde sunt acum Coloanele sau în  Piaţa Civică, Piaţa Nouă, strada Isaccei, la Pelican sau în Piaţa din Vest trebuia să o faci cu barca, pentru că la inundaţii toate aceste locuri erau acoperite de ape.  De altfel, aşa şi făceau cei de atunci şi era destul de simplu pentru ei, întrucât fiecare casă ce dădea spre apele Dunării avea câte o barcă frumos legată de un podeţ de lemn.
Citeste mai departe...
 
Sa se faca intuneric, trecem prin labirint ! Imprimare
vineri, 21 octombrie 2011
          22 octombrie va rămâne în memoria noastră ca primul atelier de teatru labirint din istoria Centrului. Autor moral şi trainer - Anamaria Tudor, cel mai proaspăt participant la Laboratoarele de educaţie nonformală organizate de Agenţia cu Nume Lung (ANPCDEFP).
    Am început lejer, cu un „Iepure,săgeată,zid”ca sursă de energie şi motiv de trezit mai bine din somn, după care am purces la prima lecţie de improvizaţie, utilizând recuzita de acasă. Am vizionat personaje istorice, eroi din desenele animate şi prezentatori TV, iar apoi ne-am transformat în „mere”şi „pere ”pentru „Oglinda”. Am încercat să ne sincronizăm cât mai bine cu colegul de suferinţă, pentru a învăţa cum să devenim empatici cu cel pe care îl vom conduce prin labirint.
    Am experimentat şi postura de legat la ochi, străbătând la braţ încăperile de la parterul Fundaţiei Judeţene de Tineret , gândindu-ne firesc că, dacă vom ieşi din clădire , cârdul de gospodine care aleargă prin oraş sâmbătă dimineaţă o să creadă că are de-a face cu o adunătură de sonaţi sau „Camera ascunsă”.
    Am continuat cu alte jocuri , aplicând pe rând metoda acvariului şi  am organizat un mare grup de reflecţie  în cadrul căruia ne-am prezentat concluziile personale despre experienţa trăită.
    În final EUdiverşii şi noii colegi de proiect  am făcut împreună curat în sală înainte să plecăm acasă . Concluzia : întrucât ne-au ajutat de bună-voie şi nesiliţi de nimeni suntem deja o echipă !
O altă posibilă concluzie : făcutul curăţeniei poate deveni o metodă de teambuilding !Ca şi ecologizarea la Bididia .
 
Si daca tot suntem rivali, in creativitate sa ne razboim ! Imprimare
vineri, 14 octombrie 2011
     Sâmbăta trecută ne-am împărţit în 4 echipe şi am primit ca  temă de casă identificare unui posibil traseu prin labirintul Tulcei de acum un secol, având ca jaloane clădiri, locuri şi oameni deosebiţi. Ştiind că miza este mare- cel mai reuşit scenariu urmând să servească drept sursă de inspiraţie pentru spectacolul final, ne-am străduit să fim la înălţime. Ne-am auzit pe mail , ne-am întâlnit faţă în faţă, ne-am smuls părul din cap şi ne-am prăjit creierii dar în final ne-am prezentat încrezători la marea confruntare.
    Ostilităţile au început cu o sesiune de instruire care a inclus  prezentarea ciclului proiectului, de la geneză ( de regulă un brainstorming furtunos) până la implementare.
    Ulterior am avut la dispoziţie o jumătate de oră să ne punem în ordine ideile înainte de prezentarea în faţa colegilor şi „rivalilor”.
    Ne-am mai consultat, am mai completat, am constatat că unele echipe făcuseră prezentări în PowerPoint sau veniseră cu notiţe , ideea este că toţi ne-am străduit să fim la înălţime.
    A început duelul pe echipe, fiecare având la dispoziţie cam 10 minute ca să ne încânte şi să ne convingă să o votăm. Am constatat surprinşi că,  în mare, elementele cele mai importante din traseu erau aceleaşi , diferenţa fiind dată de modul artistic în care doream să le sugerăm călătorului prin labirint.
Citeste mai departe...
 
Prima intalnire cu echipa extinsa Imprimare
vineri, 07 octombrie 2011
      După o campanie susţinută de recrutat tinere talente pentru echipa  proiectului , ne-am întâlnit toţi într-o frumoasă zi de sâmbătă, ca să  ne vedem în sfârşit la faţă.
     În loc de 25, am fost vreo 30, dar lucrurile au mers strună ! Într-o primă etapă   destinată cunoaşterii reciproce şi constituirii echipelor de lucru, ne-am jucat de-a „Portretul colegului”, ocazie cu care am descoperit că numărul celor care au talent la desen cu pixul pe o foaie pusă pe jos este mai mic decât egal cu numărul participanţilor la eveniment , că cei mai mulţi sunt dezgustaţi de broaşte/omizi /păianjeni şi că indiferent de apartenenţa la etnie sau vârstă ne plac în general aceleaşi lucruri.
     „Desenează măgăruşul” a fost încununarea muncii a 5 echipe care au reuşit să ofere posterităţii reprezentări  ale bietului animal care aduceau mai mult a pisică sau purcel . Animalul amintit a fost o victimă dar experimentul a contribuit la cimentarea relaţiilor dintre membrii echipei.
Citeste mai departe...
 
"In cautarea timpului trecut" lansat oficial (pe orbita) Imprimare
joi, 06 octombrie 2011
      Vineri, 30 septembrie 2011, ne-am adunat cu mic cu mare la Centrul Cultural “Jean Bart” pentru conferiţa de presă organizată cu prilejul debutului „oficial” al proiectului „În căutarea timpului ...trecut”.
Centrul EUdivers a fost reprezentat  cu brio  de Dani Mitri plus  un colectiv numeros de femei : Ana , Anamaria , Lidia , Andrada , Ella şi Alexandra Stoica . Care cu protocolul, care cu mapele , unii cu vorbitul ...
     Ne-au fost alături , ca de obicei, reprezentanţii presei tulcene , cărora le mulţumim pe această cale şi reprezentanţi ai partenerilor proiectului : Oana Lavinia Pisaroglu şi Mihai Gălăţan ( Centrul Cultural „Jean Bart”), prof. Gabriel Stoica (Şcoala de Arte şi Meserii nr.3 din Tulcea).
     La  conferinţă nu am pierdut ocazia să prezentăm încă o dată oportunităţile Programului Tineret în Acţiune  în general şi ale acţiunii Iniţiative ale Tinerilor în special , pentru  că noi avem bucuria să implementăm deja cel de-al patrulea proiect finanţat de TiA iar impactul asupra tinerilor implicaţi în proiectele precedente a fost deosebit.
     Am mulţumit , de asemenea unităţilor de învăţământ din Tulcea care au contribuit la consolidarea echipei lărgite a proiectului : Liceul Teoretic Grigore Moisil, Colegiul Tehnic Henri Coanda, Liceul Pedagogic, Colegiul Dobrogean Spiru Haret, Colegiul Economic Delta Dunarii, Şcoala de Arte şi Meserii nr. 3 Tulcea .
     Judecând după reacţia auditoriului, credem că am reuşit să stârnim interesul presei faţă de proiect. Despre tulceni nu mai spunem, că unii concetăţeni vor deja să treacă prin labirint în luna noiembrie.
Viitorul este de bun augur !
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Image galerie foto Forum