Autentificare

Statistici

Cine este online

Parteneri Media

obiectiv
 

Prima Pagina
Educatia altfel II Imprimare
Scris de EU divers   
luni, 26 noiembrie 2012
       Vineri, 28 septembrie 2012,  sala de şedinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea  a gazduit conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării proiectului „Educaţia Altfel II”.
      Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia pentru Dezvoltare Activă (ADA) din Bacău şi este implementat în perioada 1 august 2012-30 iunie 2013, în parteneriat cu organizaţii nonguvernamentale din ţară : Asociaţia Centrul European pentru Diversitate din Tulcea,  Asociaţia Ares'el din Ploieşti, Asociaţia DGT din Bucureşti, Asociaţia IRSCA Gifted Education din Bucureşti, Asociaţia Pro Civica Oltenia din Craiova, Asociaţia Pas Alternativ din Braşov, Asociaţia Impact Bistriţa din Bistriţa, Centrul pentru Dezvoltare Durabilă Greentin din Baia Mare şi Grupul informal de tineri Intercoolt din Suceava.
      Demersul beneficiază de sprijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Tineret in Actiune, Actiunea 5.1 - Intalniri ale tinerilor cu responsabilii pentru politicile de tineret.

      Principali parteneri locali ai proiectului sunt Centrul Eudivers, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea,Consiliul Judeţean al Elevilor Tulcea, Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea, Şcoala gimnazială Grigore Antipa din Tulcea.

      Pentru a da un plus de valoare evenimentului de lansare al proiectului, acesta a fost organizat în data de 28 septembrie 2012, declarată Ziua Educaţiei Nonformale.

      Ziua Educaţiei Nonformale (ZEN) este un eveniment finanţat de Comisia Europeană prin Programul Invăţare pe toată Durata Vieţii în cadrul proiectului N.O.N.F.O.R.M.A.L. Proiectul N.O.N.F.O.R.M.A.L. este implementat de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile împreună cu partenerii săi Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.
 
      Proiectul Educaţia altfel II îşi are originea în proiectul Educaţia altfel, implementat în perioada august 2011 – mai 2012 de către Asociaţia Integred din Bacău, împreună cu alţi 10 parteneri din ţară, fiind continuarea acestui proiect de succes.

      Odată cu Seminarul Naţional de Tineret din cadrul proiectului Educaţia altfel s-a simţit nevoia de continuitate, un nou proiect care să continue seria activităţilor şi care să vizeze două aspecte definitorii: promovarea ideilor privind dezvoltarea conceptului de educaţie nonformală în România, dezvoltate în cadrul proiectului anterior şi realizarea unui parteneriat şcoală-ONG prin consolidarea unei reţele de persoane resursă.

      Astfel s-a născut Educaţia altfel II, un produs ce continuă seria activităţilor începute de proiectul Educaţia altfel, venind în completarea activităţilor şi propunând o serie de soluţii pertinente/activităţi la problemele identificate. Aşadar, Educaţia altfel II, preia strategia privind educaţia nonformală în România, o completează şi o promovează, mergând până la nivel legislativ, în ceea ce priveşte activitatea de lobby şi colaborare cu factorii de decizie.

      Proiectul raspunde nevoii continue de a îmbunatăţi nivelul de realizare a interacţiunii dintre educaţia nonformală şi educaţia formală la nivelul învăţământului românesc pentru a asigura un învăţământ de calitate, eficient şi performant, bazat pe cunoaştere şi dezvoltare personală în rândul elevilor.

      Obiectivul principal al proiectului vizează intensificarea dialogului dintre educaţia formală şi educaţia nonformală şi dezvoltarea unui parteneriat şcoală-ONG prin formarea unui grup de 120 de persoane care să ofere suport profesorilor şi ONG-urilor din comunitate în realizarea metodelor de educaţie nonformală.

Proiectul propune o serie de activităţi ce vor avea loc în 15 locuri din ţară, activităţi menite să promoveze în mod direct temele proiectului: educaţia nonformală, voluntariatul şi cetăţenia europeană.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

Obiectivul ţintă principal al proiectului constă în intensificarea dialogului şi cooperării între domeniile educaţiei formale şi non-formale şi continuarea acţiunilor începute de proiectul Educaţia altfel.
Obiective specifice :
1.    Completarea şi promovarea ideilor şi strategiei privind educaţia nonformală, dezvoltată în urma proiectului Educaţia altfel.
2.    Implicarea tinerilor, specialiştilor în educaţie nonformală şi a responsabililor pentru politicile de tineret în vederea promovării unor mecanisme/proceduri cât mai responsabile de realizare a educaţiei nonformale în învăţământul românesc.
3.    Dezvoltarea unui parteneriat şcoală-ONG şi a unei reţele de persoane resursă în realizarea educaţiei nonformale, în oraşele „partenere”.
4.    Dezvoltarea competenţelor unui grup de 120 persoane resursă (tineri) din întreaga ţară în ceea ce priveşte realizarea educaţiei nonformale.
5.    Formularea de măsuri pertinente la nivel legislativ pentru integrarea strategiilor de realizare a educaţiei nonformale în sistemul românesc de învăţământ.
6.     Promovarea, în mod explicit, a educaţiei nonformale şi voluntariatului, drept pioni principali pentru o societate responsabilă şi activă.
 
< Precedent   Urmator >
Image galerie foto Forum