Autentificare

Statistici

Cine este online

Parteneri Media

obiectiv
 

Prima Pagina
Eveniment in comunitatea tulceana Imprimare
Scris de EU divers   
duminic„, 02 iunie 2013

FESTIVALUL LUMINII

       Sâmbătă, 1 iunie 2013, începând cu ora 19.30, în Piaţa Civică din municipiul Tulcea a avut loc cea de a III-a ediţie locală a Festivalului Luminii, eveniment ce poartă marca Organizaţiei Cercetaşii României- Centrul Local Lotus.

     Ne-am alăturat şi noi grupului mare de tulceni şi am admirat munca colegilor ong-ei : câteva sute de gulguţe dispuse în emblematica floare de crin, denumirea Centrului şi a organizaţiei, care o dată aprinse au dat viaţă unei imagini de vis.

     La finalul evenimentului, care a inclus şi recitaluri ale trupelor locale de folk şi rock, au fost lansate pe orbită câteva lampioane multicolore, spre încântarea zecilor de copii prezenţi.

     Potrivit datelor furnizate de site-ul http://www.festivalul-luminii.ro/despre-noi, Festivalul Luminii este : „Un alt fel de festival, un spațiu de manifestare artistică a tinerelor talente, o atmosferă creată timp de 2 ore, o idee, zeci de mii de lumânări

     Marea majoritate a cercetașilor implicați în desfășurarea acestui eveniment sunt tineri sub 18 ani, organizați în echipe, pentru fiecare locație, sub îndrumarea și coordonarea adulților, lideri în cadrul organizației de voluntariat.

     Ideea festivalului a apărut în 2004, când câțiva cercetași din Cluj Napoca au încercat să amintească oamenilor de fumusețea lucrurile mărunte din viața lor. Unindu-și forțele au realizat prima ediție a evenimentului, intitulat atunci Seara Viselor Împlinite, când, clujenii prezenți au așezat pe lacul din Parcul Central, aproximativ 200 de cutiuțe confecționate din hârtie, cu lumânări aprinse înăuntru, trimițând odată cu ele și visele lor cat și dorința de a deveni realitate. Festivalul a continuat, în 2005, 2006, 2007, fiind foarte bine primit și crescând în timp exponențial, din toate punctele de vedere, de la 200 de lumânări, la mii.

     În 2008, apare pentru prima dată ideea, extinderii lui, de la Cluj, la nivel na?ional, preluat fiind de cercetașii din 9 orașe.

     Prima dată la nivel național, prima dată când întâmpină serioase probleme legate de condițiile meteo și precipitațiile prezente. Condițiile meteo nefavorabile îngreunează desfășurarea evenimentului și chiar determină amânarea lui în 2 orașe, cu toate acestea, se dovedește a fi un succes iar atmosfera creată, este deosebit de bine primită de membri comunităților locale, prezenți.

     În 2009, se ia decizia schimbării lunii decembrie, ca perioadă de desfășurare, cu luna martie, astfel a II-a ediție a evenimentului ajuns la nivel național, este stabilită să se desfășoare în anul următor.

     De ce a apărut festivalul ? Pentru că viața de zi cu zi a devenit o adevarată cursă contra-cronometru pentru cei mai mulți dintre noi. Mereu în lipsă de timp, împarțiti între multe responsabilități, slujbă și familie, uităm cu desăvârșire de sufletul nostru, uităm să ne bucurăm de lucrurile mărunte.

     Lumea în care trăim ne obligă să ne planificăm cu atenție fiecare clipă pentru a reuși în ceea ce ne propunem și de multe ori uităm să ne oprim din când în când pentru a-i privi pe cei din jur, pentru a simți vântul, pentru a asculta oamenii, pentru a zâmbi la zâmbetul copiilor, pentru a redescoperi frumusețea lucrurilor mărunte.

     Pentru a oferi tinerilor implicați o educație non-formală, prin responsabilizarea lor și dezvoltarea abilităților de organizare în cadrul unui eveniment național.

     Pentru a oferi comunităților locale un eveniment în cadrul căruia tinerii au posibilitatea de a se manifesta prin diferite forme de artă iar participanții se pot deconecta timp de 2 ore, de la problemele și stresul de zi cu zi, bucurându-se de atmosfera creată.”

     Cercetaşii tulceni au reuşit cu brio să ne smulgă din cotidian pentru 2 ore şi să ne ofere un eveniment unic. Mulţumim, colegi ong-ei şi aşteptăm ediţia 2014 !

 
< Precedent   Urmator >
Image galerie foto Forum