Autentificare

Statistici

Cine este online

Avem 20 vizitatori online

Parteneri Media

obiectiv
 

Prima Pagina arrow Stiri arrow Ce isi doresc tinerii tulceni ?
Ce isi doresc tinerii tulceni ? Imprimare
Scris de EU divers   
luni, 29 august 2016

Ce isi doresc tinerii tulceni

     În perioada iulie-august  Asociația Centrul European pentru Diversitate (Centrul EUdivers) a desfășurat  4 evenimente dedicate tinerilor : 1 cafenea publică, 1 Open Space și 2 evenimente de formare în metode de educație non-formală. Activitățile au fost organizate sub umbrela Ministerului  Tineretului și Sportului, în cadrul proiectului “Dezvoltare prin non formal” și ca prestație  voluntară a celor  lucrătorilor de tineret Ana Lazăr și Andreea Lungu.

     114 participanți, tineri sau persoane care lucrează cu tinerii,  au avut prilejul să își exprime punctul de vedere vizavi de prioritățile și problemele tinerilor iar concluziile au evidențiat interesul față de viitorul traseu profesional , dorința de implicare în viața comunității, conflictul dintre generații,  problemele de natură materială și socială care afectează de cele mai multe ori integrarea în societate .


     Deși de cele mai multe ori adulții pun sub semnul întrebării seriozitatea și capacitatea tinerilor de a înțelege eșafodajul relațiilor din comunitate , aceștia au subliniat că sunt afectați de schimbările de natură economică și socială, care se răsfrâng în mod direct asupra relației cu părinții, care alocă mai mult timp asigurării unor condiții decente de viață  și banilor pentru meditații și nu mai au timpul și răbdarea necesară să le fie alături copiilor într-o perioadă extrem de dificilă pentru ei – adolescența. De asemenea, s-a apreciat că un factor stimulant pentru procesul de învățământ ar fi asigurarea condițiilor necesare pentru un învățământ românesc cu adevărat gratuit : uniforme școlare gratuite, manuale gratuite, decont integral bani navetă, masă caldă pentru elevii cu probleme materiale.

     Un alt aspect important , unanim recunoscut ca fiind o problemă , este atitudinea disprețuitoare și lipsa de politețe manifestate de unii adulți , în societate sau la școală, care contribuie la tensionarea relației dintre generații și la închiderea adolescenților în sine.

     Insuficienta cunoaștere a oportunităților de voluntariat , atitudinea părinților sau cadrelor didactice care consideră voluntariatul un factor perturbator pentru performanța școlară și o modalitate nepotrivită de petrecere a timpului liber , carența de modalități utile și gratuite de petrecere a timpului liber  determină izolarea și, pe termen lung, probleme de comunicare pentru adolescenții cu posibilități materiale reduse. Mulți dintre tinerii intervievați  au apreciat că le-ar fi extrem de utilă prezența unui mentor, mai ales în perioada liceului, care să le asigure stabilitate emoțională , consiliere și orientare profesională personalizate.

     Extrem de preocupați de siguranța lor materială prezentă și viitoare, participanții la evenimentele de consultare au precizat că își doresc să aibă posibilitatea să lucreze în timpul liber, dar și-ar dori să o facă protejați de lege , să li se aducă la cunoștință posturile vacante prin intermediul unei structuri a statului, care să monitorizeze și modul în care se derulează relația de muncă și efectuarea plății pentru serviciile prestate pentru un angajator.

     În vederea creșterii gradului de inserție pe piața muncii , s-a apreciat că programa școlară ar trebui corelată cu aceasta, ar trebui diminuat numărul de ore la materiile care nu sunt în strânsă legătură cu profilul urmat și implicit nu vor fi utile pentru găsirea unui loc de muncă. Unii participanți au susținut ideea organizării unor stagii sau internshipuri încă din timpul liceului , pentru a permite o tranziție mai ușoară pe piața muncii , iar alții au apreciat că ar trebui să li se asigure acces la fonduri naționale și europene pentru începerea unei afaceri proprii, la scară mai mică.

     O altă problemă evidențiată în cadrul discuțiilor a fost cea a orelor de educație fizică , care ar trebui menținute pentru a asigura o dezvoltare armonioasă și sănătate dar ar trebui să se renunțe la notarea în baza baremelor , greu de realizat în unele cazuri, și implicit generatoare de note proaste, fapt ce îi determină pe unii elevi să vină cu scutiri pe motive medicale , ca să nu își strice media generală.

     Acestea au fost în mare concluziile evenimentelor desfășurate în vara acestui an, transmise Ministerului Tineretului și Sportului, care are intenția să elaboreze o strategie de tineret menită să fie propusă de România în ianuarie 2019, când va prelua președinția Consiliului Europei .

 
< Precedent   Urmator >
Image galerie foto Forum